In aceasta sectiune va prezentam definitia unor termeni folositi pentru tipurile de otel utilizat la armarea elementelor de beton.
OB – otel (O) – beton (B). Dupa indicativul OB, urmeaza un numar, in general, 37 – adica OB-37. Numarul indica rezistenta la rupere a otelului din care este facuta bara de armatura. La ora actuala, in mod curent, armaturile OB-37 se folosesc diametrele 6 si 8, pentru confectionarea etrierilor, la armarea placilor sau pentru armaturi de montaj.
PC – otel cu profil periodic (P) laminat la cald (C). Indicativul PC este de asemenea urmat de un numar care indica rezistenta la rupere a otelului. In standardul din romania exista PC52, PC60, dar si PC90. In practica de proiectare dar si pe piata materialelor de constructii se gaseste cu precadere PC52. Acest tip de armaturi pentru beton este preferat de catre proiectanti atat datorita rezistentei mai mari decat la OB37, cat si pentru ancorarea superioara care se realizează gratie profilatiei.
Etrierii sunt “ramele” evidentiate in poza alaturata, realizati in general din otel OB 37, care impreuna cu barele longitudinale formeaza carcasa de armatura pentru fundatii, stalpi, grinzi, centuri, sau alte elemente de beton armat.
Etrierii si barele longitudinale care formeaza carcasele de armatura sunt fasonate din fier beton (OB37, PC52, etc.), dupa care sunt asamblate (prin legare cu sârma ).
Etrierii au un rol foarte important in rezistența elementelor de beton armat. Armarea cu etrieri se mai numeste si armare transversala. Rolul armarii transversale este preluarea eforturilor provenite din forta taietoare sau din torsiune.
Analiza cladirilor cu structura din beton armat, care au suportat cutremure importante, a confirmat importanța armării cu etrieri a grinzilor și stâlpilor. La solicitarile alterante, specifice cutremurului, armarea transversală îmbunătățește comportamentul stâlpilor și grinzilor. Astfel, elementele de beton sunt capabile sa aibă deformații mari fără să se rupă. Această proprietate se numeste ductilitate, și este esentiala pentru o bună comportare antiseismica.
In plansele proiectului de armare apar ca niste “rame” care au la capetele barei din care sunt formati, ciocuri. Indicația care se da in dreptul etrierilor conține marca, pasul si/sau tipul otelului si diametrul. Desenul trebuie să conțină și o schemă în care este prezentat fiecare tip de etrier desfășurat, cotându-se fiecare ramura a sa și ciocurile.
Plasarea etrierilor pentru constructii in cadrul unei carcase de armare se poate face echidistant, iar pentru elementele de structura prin care se descarca forte mari, etrierii se pot monta la distante mai mici catre capetele elementului si ceva mai mari catre mijlocul acestuia. Distantele propriu-zise de plasare a etrierilor vor fi calculate de catre inginerul proiectant.